КАКВО Е КОСОПАД?

Нормално е на денонощие от главата да падат между 60 и 120 косъма и това не оказва влияние на външния вид на косата. По-интензивно опадане на космите се наблюдава при преходите от пролет към лято и от есен към зима.

Когато обаче количеството на опадалите косми значително нарасне е налице разреждане на космите – Effluvium, Defluvium или тяхното пълно опадане - Alopecia. Окапването на косата е проблем, по-често срещан при мъжете и за него често се използва думата оплешивяване. Жените също не са застраховани от косопад, но обичайно психически те реагират по-тежко от мъжете.

Косопадът може да се дължи на много и различни причини, включително генетични и фактори от околната среда. Много заболявания могат да протичат единствено или основно с косопад.

Една от най-често срещаните причини за косопад е андрогенната алопеция. Други чести причини са телогенен ефлувиум, алопеция ареата, трихофития и след козметични манипулации.


КАКВИ СА СИМПТОМИТЕ ПРИ КОСОПАД?

Отпадането на косми е напълно нормално явление, дължащо се на космения цикъл. За едно денонощие нормално могат да паднат около 120 косъма. При косопад обикновено отпадат повече от 120 косъма дневно.

Симптомите на косопад могат да бъдат различни, в зависимост от пола, възрастта и най-вече от причината за косопад. В случаите, когато косопадът се дължи на различни вътрешни заболявания, би могло това да е единствения симптом, който да насочи към правилната диагноза.


КАК СЕ ПОСТАВЯ ДИАГНОЗАТА КОСОПАД?

Диагноза се поставя след уточняване на налични заболявания, наследствена предразположеност, скорошно раждане, прием на медикаменти и др. В 90% от случаите при мъжете се касае за андрогенна алопеция. При жените, обаче косопадът може да се дължи на много и различни причини или състояния.

За да се установи причината за косопад, е необходимо да се направят някои изследвания. Изследват се: пълна кръвна картина, серумно желязо, тотален желязо свързващ капацитет, хормони - щитовидни хормони (T3, T4, TSH), тестостерон, пролактин, фоликулостимулиращ хормон, лутеинизиращ хормон .

Диагностичните тестове при косопад включват:

Тест с издърпване - pull-test. Захващат се около 50 до 100 косъма, след което се издърпват. Теста може да се повтори няколко пъти. С помощта на този метод може да се прецени дали има ексцесивна загуба на косми.

Денситометрия. Денситометърът е устройство, с помощта, на което се създава увеличение и това позволява директно наблюдаване за наличие на миниатюризация на космите.

Кожна биопсия. Взема се парченце кожа 3-4 мм. в диаметър и се изследва под микроскоп, за да се определи вида или причината за косопад.


КАКВИ ВИДОВЕ КОСОПАД СЪЩЕСТВУВАТ?

Effluvium telogenicum - телогенен ефлувиум

Космените фоликули на скалпа не произвеждат непрекъснато косми. Те преминават през различни фази: фаза на растеж, която продължава две или повече години, след това фаза на почивка, която продължава до два месеца. При здрави хора до 90% от космените фоликули са във фаза на растеж – анаген. Останалите 10% от фоликулите са във фаза на покой и не образуват косми – телоген.

Телогенен ефлувиум настъпва тогава, когато е повишен броя на космените фоликули във фаза на телоген. Ако поради някаква причина се намали броят на космените фоликули, които произвеждат косми, ще настъпи значително увеличение в броя на космените фоликули във фазата на почивка (телоген), а това неизбежно води до косопад.

Телогенен ефлувиум (Telogen effluvium) е втората по честота форма на косопад, след андрогенната алопеция. Телогенният ефлувиум може да настъпи след раждане, ваксинация, физическа травма, стрес, тежка диета, недохранване. След въздействието на стресовия фактор в период от 6 седмици до три месеца започва телогенния ефлувиум.

Възможно е косопадът да е много силно изразен и космите да опадат дори и с шепи. Обикновено този вид косопад отшумява с преминаване на въздействието на увреждащите фактори. Приемът на някои лекарства или въздействието на токсини също може да предизвика телогенен ефлувиум.

Телогенният ефлувиум се характеризира с дифузно изтъняване на космите по скалпа. Възможно е някои от областите да са по-силно засегнати, отколкото други. Най-често, космите в горната част на скалпа изтъняват повече, отколкото тези в страничните или тилната част, като няма рязка граница между засегнатия участък и този, който не е засегнат.

Космите, които отпадат имат типичната характеристика и морфология на телогенни косми - могат да бъдат разпознати по твърда, плътна, суха бяла материя в областта на корена на косъма.

При телогенен ефлувиум никога не се губи напълно косата, но въпреки това, тя е забележимо по-тънка. Обикновено телогенния ефлувиум засяга скалпа, но в по-тежки случаи може да засегне и други области като веждите или пубиса.

Телогенен ефлувиум е напълно обратима форма на косопад. Космените фоликули не са перманентно или необратимо увредени, а има само повече, отколкото трябва космени фоликули във фазата на покой – телоген.

Съществуват три основни механизма, по които може да се развие телогенен ефлувиум:

1. Въздействие от фактори на околната среда, което предизвиква преминаване на космените фоликули във фаза на покой – телоген. Това води до отпадане и изтъняване на косата. Тази форма на телогенен ефлувиум може да се развие бавно и да стане забележима един или два месеца след въздействието на увреждащия фактор.

Ако този увреждащ фактор е кратък, космените фоликули бързо ще се възвърнат към нормалния си ритъм и ще започне образуване на нови косми. Тази форма на телогенен ефлувиум продължава не повече от 6 месеца и нормалния растеж и плътност на косата се възстановяват в рамките на една година.

2. Бавно и постепенно развитие на телогенен ефлувиум, който продължава дълго време. Дължи се на навлизане на космените фоликули във фаза на покой, след което, вместо да излязат от тази фаза след няколко месеца и да преминат във фаза на растеж, те остават във фазата на покой за дълъг период от време.

Този процес води до постепенно натрупване на космени фоликули във фаза на телоген и прогресивно намаляване на космените фоликули във фазата на растеж – анаген. При тази форма на телогенен ефлувиум може да няма много изразен косопад, но за сметка на това косата прогресивно изтънява. Най-честата причина е непрекъснато въздействие на увреждащия фактор.

3. Космените фоликули преминават през съкратени космени цикли, без да остават за по-дълъг период в покой. Това води до изтъняване на косата и непрекъснато отпадане на тънки и къси косми

Причините за телогенен ефлувиум могат да бъдат много и разнообразни.

Класически пример за краткотраен телогенен ефлувиум е косопадът след раждане. Внезапната промяна в хормоналните нива при раждането представлява шок за космените фоликули, в резултат на което може да настъпи отпадане на косми. При повечето жени растежа на косата се възстановява много бързо.

Други чести причини за телогенен косопад са след физическа травма и стрес. Тези увреждащи фактори могат да доведат до спиране на растежа на космите. След преминаване на действието им и възстановяване на организма, постепенно телогенния косопад стихва и настъпва израстване на нови косми.

Приемът на някои лекарства също може да предизвика телогенен ефлувиум. Такива лекарства са антидепресантите. Много често смяната на лекарството води до преустановяване на косопада.

Тежката диета, недохранването, недостигът на минерали, витамини, есенциални аминокиселини също могат да доведат до телогенен ефлувиум. Намаленият прием на червено месо и преминаването към вегетарианска диета също нарушава балансирания прием на всички необходими за растежа на косата хранителни вещества.

При някои жени може да имат дефицит на желязо, който да се дължи на загубата му при редовния месечен цикъл. Промяната в диетата може да доведе освен до дефицит на желязо и до дефицит на цинк, аминокиселината L-лизин, витамини В6, витамини В12.

Телогенен ефлувиум е много чест при пациенти, болни от корона вирусна инфекция, особено при по-тежко протичащите случаи. Обикновено се наблюдава три месеца след излекуването.

Телогенният ефлувиум може да възникне самостоятелно или като част от друго заболяване. В действителност ранните стадии на андрогенната алопеция се характеризират с повишаване на броя на космените фоликули във фаза на телоген – до 40%.

Космените фоликули са чувствителни на хормоните на щитовидната жлеза и около една трета от болните със заболявания на щитовидната жлеза имат косопад.

Въздействието на токсини също може да доведе до телогенен ефлувиум.

Какво ще бъде лечението на телогенния ефлувиум зависи от това каква е причината, която го е провокирала.

За краткотрайно въздействащи причини за телогенен ефлувиум, каквито са след операция, най-добрия подход е да се изчака да се възстанови нормалния растеж на косата.

При персистиращ телогенен ефлувиум, най-добре е да се открие и лекува причината за косопада. Например, ако стресът е причината за косопад, се лекува стреса, ако причината е диетата, се правят корекции в диетата. При съмнение за хормонални нарушения, се правят необходимите кръвни тестове, след което се назначават съответните лекарства.

Effluvium anagenicum - анагенен ефлувиум

Анагенен ефлувиум представлява дифузен косопад, който се развива за много кратък период от време и може да доведе до загуба на всички косми. Този вид косопад се среща най-често при хора, които са на химиотерапия или след случайно или умишлено поглъщане на отрови.

Тези вещества могат да спрат деленето на бързо растящите клетки, каквито са клетките на космения фоликул. При някои пациенти две седмици след започването на лечението за карцином, косата им опада на кичури.

При анагенен ефлувиум космените фоликули са в замразено състояние, а космените стъбла отпадат бързо и краят им изглежда изтънен, заострен, скосен и дистрофичен.

При лечение с цитостатични лекарства, степента на загуба на коса варира. При някои пациенти може да има комбинация от анагенен и телогенен ефлувиум и те да имат по-малко изразен косопад.

Въпреки бързото развитие на анагенен ефлувиум, възстановяването от него също е бързо. Това се дължи на факта, че космените фоликули са замразени във времето и те са готови да произвеждат нови косми, веднага след като отмине действието на увреждащия фактор.

След приключване на противораковото лечение в рамките на един месец, може да се види растежа на нова коса. Космените фоликули не са унищожени, така че трябва да се възстанови нормалния растеж и плътност на косата.

Въпреки това, при някои пациенти се забелязва промяна в структурата на космените стъбла - промени в косата от къдрава към права или обратно, както и промяна в цвета. Тези промени се временни, но могат да бъдат и постоянни.

Alopecia areata - кръгов косопад

виж. Алопеция ареата

Alopecia androgenica – андрогенна алопеция

виж Андрогенна алопеция

Цикатрициална алопеция

Цикатрициалната алопеция е рядко срещана форма на косопад и се характеризира с увреждане на космените фоликули и образуване на ръбцова тъкан - цикатрикс, което води до трайни промени.

Цикатрициалната алопеция може да се дължи на различни заболявания, травми и други увреждания:

Вродени заболявания – аплазия кутис, епидермални невуси, хемангиоми, болест на Дарие, епидермолизис булоза, ихтиоза;

Физически и химически увреждания – йонизираща радиация, термични и химични изгаряния, механична травма;

Инфекциозни заболявания – фурункул, карбункул, дълбока микоза, варицела, херпес зостер, фоликулитис ет перфоликулитис абсценденс ет суфодиенс;

Неоплазми – базалноклетъчен карцином, спиноцелуларен карцином, метастази и др.;

Други заболявания – амилоидоза, цикатрициален пемфигоид, еозинофилна пустулоза, лихен склерозус ет атрофикус, лихен планус, лупус еритематозус, склеродермия, фоликулитис декалванс, псевдопелада на Брок.

Цикатрициалната алопеция започва като малко петно, в което липсват косми. С течение на времето то се разширява. В някои случаи този вид косопад не е съпроводен с никакви оплаквания и може остане дълго време незабелязан.

В други случаи, загубата на окосмяване може да бъде съпроводена от оплаквания като силен сърбеж, парене и болка и да е налице зачервяване, залющване, наличие на мехурчета, изпълнени с течност или гной.

Различните промени по кожата могат да насочват към конкретна причина, която води до цикатрициална алопеция, но в повечето случаи за поставяне на диагнозата е нужна кожна биопсия.

Метода на лечение на цикатрициалната алопеция зависи от причината, която е довела до поява на този косопад. Тогава, когато има изразени белези на възпаление, се прилагат локални кортикостероиди. Могат да се използват и антималарийни лекарства, изотретиноин, антибиотици и др.

При образуване на ръбцовата тъкан се прави хирургично отстраняване на плаките, ако не са с голям размер или трансплантиране на космени фоликули от здрав участък.

Вродени заболявания, които водят до косопад

Вродени заболявания, които водят до косопад се характеризират с това, че продължават през целия живот. В по-голямата част от случаите се касае за нарушение на ембрионалното развитие и генетични заболявания.

Едни от най-честите причини за косопад в резултат от вродени заболявания са вродената аплазия, триъгълната алопеция, вродена атрихия.

При тези вродени заболявания може да липсва напълно окосмяване по главата, би могло да липсва окосмяване само в малък участък или дори би могло да липсва участък от кожата.

Тракционният косопад или още тракционната алопеция е състояние, което се дължи на локализирана травма на космените фоликули от стегнати прически, които причиняват издърпване космите. Прически, които предизвикват такъв вид косопад са поставянето на удължители за коса, стегнати опашки, кокове, плитки.

Ако тракционната алопеция продължи много дълго време и на едно и също място може да настъпят необратими промени и да спре нормалния растеж на косми. При откриване на това състояние достатъчно рано косата възстановява растежа си напълно.

Трихотиломания - Trichotillomania - нервен тик, изразяващ се в дърпане и отскубване на космите най-често в теменната област по време на четене, гледане на телевизия или други занимания. Често пациентите не осъзнават това, а когато го осъзнаят установяват, че е много трудно да спрат този процес.

Понякога е проява на психотично разстройство. Трихотиломанията може да засегне не само скалпа, но и миглите, веждите, интимното окосмяване и др. Лечението на трихотиломанията е трудно и трябва да се осъществява съвместно с дерматолози, психолози и психиатри.

Лекарсвен косопад

Много често приемът на различни лекарства може да доведе до временен косопад - лекарствено индуциран косопад. Ето защо, ако имате съмнение, че косопадът се е засилил след прием на лекарства е добре да прочетете листовката със страничните ефекти.

Такива са: Isotretinoin - лекарство за лечение на акне; бета-блокери; лекарства за намаляване на холестерола; антикоагуланти; лекарства за лечение на язва; лекарства за лечение на епилепсия; антидепресанти; лекарства за лечение на заболявания на щитовидната жлеза; противозачатъчни таблетки; мъжки полови хормони (тестостерон), анаболни стероиди; кортикостероиди


КАКВО Е ЛЕЧЕНИЕТО НА КОСОПАД?

Лечението на косопада зависи от причината. В случаите с прием на медикаменти, косопадът спира след прекратяване приема им, разбира се не прекратявайте приема им без консултация с лекар, тъй като това може да повлияе изхода от вашето заболяване.

В случаите на недохранване и тежки диети, косата често се възстановява или косопадът спира, когато храненето се нормализира и се увеличи приема на жизненоважните вещества.

Ако косопадът е следствие от изтощителни процедури за коса, химикали, маши, преси и сешоари, спирането на тяхната употреба ще върне косата ви в първоначалния ѝ вид или в най-лошият случай ще спре нейното окапване. По същия начин действа и ограничаването на стреса и тежките физически и психически натоварвания.

Инфекциите с гъбички се лекуват от специалист след като се установи вида им.