КОСМАТ ЕЗИК

Космат език или влакнест език (Lingua nigra villosa) представлявя състояние, при което papillae filiformis са удължени няколко пъти над тяхната нормална дължина, като могат да бъдат различно оцветени. Наблюдава се по-често при мъже над 30 години и честотата нараства с напредване на възрастта.

Причините за това състояние са неизвестни. Предразполагащи фактори са тютюнопушене, алкохолизъм, прием на антибиотици, консерванти, храносмилателни смущения, диабет, хронични заболявания. Тези фактори водят до ексцесивна хиперкератоза на филиформените папили, които нормално кератинизират слабо по върховете.

В резултат на това се активират кандида албиканс, стрептотрикс и пигментообразуващи бактерии, които колонизират папилите на езика и стимулират разрастването и оцветяването им. Кератина в папилите се оцветява в черен или кафеникав цвят.

Клинично засегнатите папили се оцветяват и удължават прогресивно, като могат да достигнат дължина до 2 сантиметра. Засяга се средно-задната или цялата повърхност на езика. Папилите изглеждат като косми и са сресани напред.

Цветът им е сиво-черен, кафеникав или жълтеникав. Съществува и вариант с бяло оцветяване - lingua alba villosa. Обикновено протича безсимптомно, но пациентите могат да имат чувство за наличие на чуждо тяло, затруднено гълтане и говор. В повечето случаи, косматия език е само козметичен дефект.

Диференциална диагноза се прави с Псевдочерен език. Това е състояние, при което налепа на езика се оцветява от плодове, медикаменти или вследствие хемоглобина на кръвта, при процеси, протичащи с кървене в устната кухина или носа.

Лечение: Спира се антибиотичната терапия и тютюнопушенето. Може да се препоръча четкане на езика с четка. Добри резултати се получават с вода за уста съдържаща хлорхексидин, тъй като се премахва вторичната инфекция.

Извършва се и химическа каутеризация на папилите с трихлороцетна киселина или урея.

Най-добрите резултати се получават при кюретаж на папилите с остра кюрета.