КАКВО Е КОКОШИ ТРЪН?

Кокошият трън, клавус (Clavus, Corn) или мазол представлява ограничено болезнено мазолесто втвърдяване на кожата на краката.


КАКВА Е ПРИЧИНАТА ЗА ПОЯВА НА КОКОШИ ТРЪН?

Мазолът се образува под влияние на често повтарящи се механични въздействия на едно и също място - триене, натиск, най-често по кожата върху ставни повърхности.

Предпоставки за образуване на мазол са:

  • физически труд;

  • различни скелетни деформации в областта на ходилата;

  • неудобни и тесни обувки;

  • различни видове спорт.


КАК ИЗГЛЕЖДА КОКОШИЯТ ТРЪН?

Представлява ограничена жълто-кафеникава хиперкератоза. След отстраняване на повърхностния слой остава блестяща повърхност, центрирана от шипче. Околната кожа може да е нормална, залющена или леко еритемна.

Ако мазолът е разположен в междупръстията, неговият цвят може да бъде белезникав, вследствие на мацерация, поради влажността в тази област. Често мазолите с тази локализация се бъркат с микоза на ходилата.


С КАКВО СЕ БЪРКА НАЙ-ЧЕСТО КОКОШИЯТ ТРЪН?

Брадавици по ходилата (Verrucae plantares). Това са болезнени образувания, покрити с дебел хиперкератотичен слой, който маскира брадавицовидната им повърхност. Някои наричат и тях кокоши тръни, но с това название е по-правилно да се наричат мазолите.

Отличаването им от мазолите става след изрязване на хиперкератотичните наслоения, при което при мазола (клавус) се открива център от рогова материя, т.нар. жило. При брадавиците се откриват точковидно тромбозирали кафяво-черни папиларни капиляри.


КАК СЕ ЛЕКУВА КОКОШИЯТ ТРЪН?

Локалното лечение се състои в прилагане на кератолитични средства. При неуспех от консервативното лечение се пристъпва към електрокоагулация или криотерапия (замразяване с течен азот).