КАКВО Е КОЖЕН РОГ?

Кожен рог (Cornu cutaneum, Cutaneous horn) е доброкачествен тумор от епителен произход, наподобяващ животински рог, изграден от натрупване на вроговена материя.

Образуванието е надигнато над околната кожа и има плътно- еластична консистенция.

 

КАКВИ СА ПРИЧИНИТЕ ЗА ОБРАЗУВАНЕТО НА КОЖЕН РОГ?

Етиологията на кожния рог не е напълно изяснена, но се смята, че образуването му му се провокира от ултравиолетовата радиация, тъй като най-честите места, на които се появява, са челото, лицето и ръцете - места, които са изложени на слънчева светлина.

Среща по-често при хора, по-възрастни от 40 години и със светла кожа. Пикът на изява е възрастта между 60–70 години. В повечето случаи е доброкачествено образувание, но в около 20 % е резултат от премалигнена актинична кератоза.

Малигнените лезии се срещат по-често при хората над 70 години. Корну кутанеум се образува в резултат на хиперкератоза. Изграден е от плътен кератин. Всяко кожно образувание, при което е налице хиперкератоза е способно да образува кожен рог.

Такива са: актинична кератоза, себорейна кератоза, брадавици, фиброми, епидермален невус, базалноклетъчен карцином, сарком на Kaposi, малигнен меланом, болест на Paget, спиноцелуларен карцином и други.

Кожният рог може да се дължи и на човешки папилома вирус тип 2, травми и други.

 

КАКВИ СА СИМПТОМИТЕ ПРИ КОЖЕН РОГ?

Кожният рог се появява обикновено върху изложените на слънце области — лицето, носа, предмишниците, ушните миди, дорзалната повърхност на ръцете, но може да се открие и върху закритите части.

Образуванието е с жълто-кафяв цвят и достига големина от няколко мм до няколко см, като обикновено височината му е по-голяма от ширината на основата. Кожният рог може да достигне големи размери. С до 1 см кожен рог е характерен за сенилната кератоза. С дължина от 1 см и повече се среща при себорейни брадавици, кератоакантома.

Кератинизираната повърхността на корну кутанеум е груба и  набраздена. Заболяването протича асимптоматично. Корну кутанеум, поради стърчащия си вид често се травмира. Това може да доведе до възпаление и болезненост, както и до ускорен растеж. 

В повечето случаи кожният рог е доброкачествено образувание, но за да се изключи възможността за злокачественост се налага биопсия. Първият симптом за злокачествена трансформация е възпаление и уплътняване на основат на лезията.

 

КАКВО Е ЛЕЧЕНИЕТО НА КОЖЕН РОГ?

Лечението е хирургическо, а при нужда и лъчетерапия.