КЕРАТОЛИЗИС ПЛАНТАРИС СУЛКАТУМ

Кератолизис плантарис сулкатум (Keratolysis plantaris sulcatum, Pitted keratolysis, Plantar pitting) е повърхностна бактериална инфекция на стъпалата, представяща се с малки кръгли ерозии.


КАКВИ СА ПРИЧИНИТЕ ЗА ПОЯВАТА НА КЕРАТОЛИЗИС ПЛАНТАРИС СУЛКАТУМ?

Pitted keratolysis е незаразна кожна инфекция, предразполагащи фактори за която са силното изпотяване на ходилата (палмо-плантарна хиперхидроза) и носенето на тесни затворени обувки и гумени ботуши.

Състоянието е често срещано, особено при военни и полицаи, при които обувките се носят за дълги периоди от време, без да се събуват. Топлото и влажно време е друг предразполагащ фактор.

Микроорганизмите, които се размножават в размекнатия от топлината и влагата кератин са Corynebacterium и Streptomyces congolensi, по-рядко Actinomyces keratolytica, Acinetobacter, Clostridium, Pseudomonas, Clebsiella.


КАКВА Е КЛИНИКАТА НА Е КЕРАТОЛИЗИС ПЛАНТАРИС СУЛКАТУМ?

Засягат се двете стъпала, по-изразено по предните части, пръстите и междупръстните пространства, поради по-голямото потене в предната част на ходилото и по-малко петите. Макар и рядко, подобни промени се наблюдават и по дланите.

На фона на мацериран и задебелен рогов слой се наблюдават множество ямки с дълбочина и диаметър около 1мм, кожата е като надупчена. Някои от дупчиците се сливат в ерозивни участъци с неправилна форма.

Състоянието протича без субективни оплаквания, с изключение на неприятната миризма от ходилата, вследствие на разграждането на кератина от бактериите.


КАКВА Е ДИФЕРЕНЦИАЛНАТА ДИАГНОЗА НА КЕРАТОЛИЗИС ПЛАНТАРИС СУЛКАТУМ?

Обикновено състоянието се бърка с микоза на стъпалото.


КАКВО Е ЛЕЧЕНИЕТО НА КЕРАТОЛИЗИС ПЛАНТАРИС СУЛКАТУМ?

Използват се локални антибиотици и средства за намаляване на хиперхидрозата. Ходилата трябва да се мият по-често и да се подсушават добре. Носенето на памучни чорапи и особено на отворени обувки е препоръчително.