КАКВО Е КАРБУНКУЛ?

Карбункулът (Carbunculus) е тежко протичащо гнойно-некротично възпаление на няколко съседни космено-маслени фоликула и околните тъкани, т.е. конгломерати от няколко фурункула (цирея) в общ възпалителен инфилтрат.

Карбункулът е съпроводен със засягане на общото състояние. Причинява се от златистият стафилокок (S. aureus), а в някои случаи се добавя и инфекция със стрептококи, коли-бактерии, протеус, ентерококи.


КОИ СА ПРЕДРАЗПОЛАГАЩИТЕ ФАКТОРИ ЗА РАЗВИТИЕ НА КАРБУНКУЛ?

Карбункулът засяга индивиди предимно с отслабена имунна система, анемия, левкемии, захарен диабет, неоплазми, както и мъже в средна и напреднала възраст.


КАКВИ СА СИМПТОМИТЕ ПРИ КАРБУНКУЛ?

Най-честата локализация е по врата, гърба, седалището и бедрата. Клинично карбункулът се представя с оформяне на гладък, болезнен, с кулообразна форма, зачервен, оточен инфилтрат, който може да нарасне за няколко дни до 10 см или повече.

Около седмица след появата му върху него се образуват множество фоликуларни отвори, от които се отделя гноен ексудат, подобно на "пчелна пита". При острото развитие на некрозата в центъра на карбункула се оформя дълбока язва с гнойно дъно, която бавно се изпълва с гранулации.

Целият цикъл продължава от 3 до 5 седмици. Карбункулът може да се придружи от втрисане, висока температура и прояви на обща интоксикация.


КАКВИ СА УСЛОЖНЕНИЯТА ПРИ КАРБУНКУЛ?

Възможните усложнения на карбункула включват:

Лимфангит - възпаление на лимфните съдове.

Лимфаденит - възпаление на лимфните възли.

Тромбофлебит - възпаление на вените с развитие на тромби в тях.

Сепсис - разпространение на бактериалния причинител в кръвния ток.

Метастатична инфекция - разпространение на причинителите във вътрешните органи и образуване на гнойни огнища.


КАКВО Е ЛЕЧЕНИЕТО ПРИ КАРБУНКУЛ?

Лечение се провежда със системни антибиотици. Локално се използват антисептични разтвори и антибиотици.