КАКВО Е ЕКТИМА?

Ecthyma е улцерозна пиодермия на кожата. Засяга не само епидермиса, но и дермата и затова се смята за дълбока форма на импетиго. Най–често се засягат долните крайници, по–рядко седалището и корема.


КАКВИ СА ПРИЧИНИТЕ ЗА ПОЯВАТА НА ЕКТИМА?

Най–често се изолират Pseudomonas, Streptococcus pyogenes и Staphylococcus aureus. Боледуват деца, лица в напреднала възраст или със снижен имунитет при недохранване, СПИН, диабет и др.

Важни фактори за развитието на ектима са лошата хигиена и високата температура и влажност. Причините включват ухапване от насекоми, одраскване или леки травми. При пациенти с лоша хигиена, нелекуваното импетиго често води до развитието на ектима.


КАКВИ ФОРМИ НА ЕКТИМА СЪЩЕСТВУВАТ?

Ecthyma ulcerosum. В началото се появява едно или няколко хлабави мехурчета с гнойно съдържимо, подобно на импетиго. В последствие то се разкъсва и се образува язва с некротично, кървящо, с гнойна ексудация дъно. Основата е инфилтрирана и болезнена, ръбовете са надигнати, периферията около тях е еритемна.

Обривите обикновено са болезнени. Регионалните лимфни възли често са увеличени и болезнени. Лезиите могат да преминат спонтанно, като оздравяват с цикатрикс, но по–често нарастват на размер и брой.

Ecthyma gangraenosum. Причинява се най–често от Pseudomonas aeruginosa. Представлява кръгла или овална, единична или множествена дълбока язва, с еритемен ареол и некротично, кървящо дъно, покрито с мръсна зелена гной.

Деструкцията на тъканите е в следствие отделените от микроорганизмите токсини. С времето те увреждат подлежащите кръвоносни съдове и се образуват инфаркти, които водят до появата на некрози, покрити с кафяво-черни крусти.


КАКВО Е ЛЕЧЕНИЕТО НА ЕКТИМА?

На първо място трябва да се спазва добра хигиена. Използват се багрила, антисептични средства и антибиотици локално и общо.