Терминът дерматит от пелени се използва за различни състояния, които засягат кожата под пелената на бебето. Нарича се още дайпър , напкин или памперс дерматит - Napkin dermatitis, Diaper dermatitis, Pampers dermatitis.

Обикновено се касае за иритативен контактен дерматит. Въпреки че се нарича дерматит от пелени, дерматитът не се дължи на самата пелена, а на задържаните урина и изпражнения.

Дерматит от пелени най-често засяга бебета на възраст от 3 до 15 месеца, особено тези, които носят традиционни пелени от плат.

Този обрив е много по-малко разпространен при бебета, носещи съвременни дишащи и многопластови пелени за еднократна употреба. Дайпер дерматит също може да засегне и по-големи деца и възрастни, които са с памперси.


КАКВИ СА ПРИЧИНИТЕ ЗА ПОЯВАТА НА ДЕРМАТИТ ОТ ПЕЛЕНИ?

Причината за поява на дайпер дерматита е мацерацията и дразненето на кожата от продължителен контакт с урината и изпражненията.

В случаите на повече от три диарични дефекации на ден, риска от развитие на такъв дерматит се увеличава, особено при деца, на които по-рядко се сменят памперсите.

Тези фактори водят до създаването на топла и влажна среда, а кандидата от изпражненията става причина за възникване на вторична инфекция. Механичното триене от движението на крайниците може да увеличи дискомфорта.

Децата с атопичен дерматит, със себореен дерматит, с нарушен имунен статус или такива, които приемат антибиотик са с по-голям риск от поява на памперс дерматит.

Най-честата заблуда е, че напкин дерматитът се дължи на алергия към пелените или праховете за пране.

Иритативният дайпър дерматит се развива, когато кожата е изложена на продължителна влажност, увеличено pH на кожата, причинено от урината и фекалиите и водещо до увреждане на stratum corneum. Това може да се дължи на диария, чести изпражнения, стегнати пелени.

При възрастни роговият слой се състои от 20 до 30 слоя кератиноцити. Липидите в кожата помагат за функцията на този слой като водоустойчива бариера.

Функцията на роговия слой е да се намали загубата на вода, защитава дълбоките слоеве на кожата от нараняване и предпазва от микробна инвазия на кожата.

При бебета роговия слой е много по-тънък и по-лесно се нарушава, а мастните и потните жлези още не са развити и няма достатъчно липиди за защитната водно-липидна мантия.

Урината има допълнително въздействие, поради нейното влияние върху рН на кожата. Когато уреята в урината се разгражда в присъствието на фекална уреаза, се повишава pH, тъй като се отделя амоняк, което от своя страна повишава активността на фекалните ензими, като протеаза и липаза.

Тези фекални ензими увеличават хидратацията и пропускливостта на кожата към жлъчни соли, които също действат като кожни дразнители.

Кандида албиканс е друг фактор, допринасящ за памперс дерматит. Тя е изолирана от перинеалната област при около 90 % от децата с памперс дерматит. Други микробни агенти са изолирани по-рядко, по-скоро в резултат на вторична инфекция.

Храненето на бебето също е важен фактор за памперс дерматита. Поради факта, че фекалните ензими се повлияват от приетата храна, кърмените бебета са по-малко податливи на памперс дерматит, защото изпражненията при кърмените бебета имат по-ниско рН и по-ниска ензимна активност.

Дерматитът от пелени е най-чест при бебета на възраст 8-12 месеца, в резултат на увеличен прием на твърди храни и промените в диетата около тази възраст, които засягат фекалния състав.

Всеки път, когато диетата на бебето претърпи значителна промяна, напр. от кърма към адаптирано мляко или от мляко към твърди храни, има повишена вероятност от поява на памперс дерматит.

Връзката между изпражненията и дерматита от пелени е видна също така от факта, че бебетата са по-податливи към развитие на напкин дерматит след лечение с антибиотици, които влияят на чревната микрофлора.


КАКВА Е КЛИНИЧНАТА КАРТИНА НА ДЕРМАТИТА ОТ ПЕЛЕНИ?

Засягат се интетригинозните аногенитални области, където мацерацията от урината и оклузията от пелените са най-силни. Налице е силен еритем, с неясни граници и мацериран епидермис.

Върху еритемните участъци се появяват ерозии и фисури, секретиращи серозна течност.

Обривът много бързо се разпространява и могат да се обхванат седалището, бедрата, пубиса и корема. Децата с памперс дерматит са със значителен дискомфорт от силното възпаление.


КАК СЕ ЛЕКУВА ДЕРМАТИТЪТ ОТ ПЕЛЕНИ?

Използват се леки локални кортикостероидни кремове, веднъж или два пъти дневно в продължение на 1 седмица.

Локален противогъбичен крем веднъж или два пъти на ден се прилага, ако се подозира инфекция с кандида албиканс.


КАК ДА НАМАЛИМ РИСКА ОТ РАЗВИТИЕ НА ДЕРМАТИТ ОТ ПЕЛЕНИ?

В лечението на дерматитът от пелени основното е да не се допуска продължително оставяне на бебето неподсушено. Внимателно и нежно да се почиства и подсушава кожата на бебето с вода и мека кърпа. Изплозват се защитни емолиенти, съдържащи цинков оксид.