Афтите (Aphthae, Aphthous stomatitis, Aphthous ulcers, Canker sores) са болезнени ерозии по устната лигавица. Те са много чести.  Срещат се във всяка възраст, но по–често при тийнейджърите.


КАКВИ СА ПРИЧИНИТЕ ЗА ПОЯВАТА НА АФТИ?

Причините не са известни. Заболяването има генетична предиспозиция. Някои фактори се обвиняват за отключващи заболяването: 

Микротравми при прехапване на бузи и език, прекомерно силно четкане на зъби и при зъболекарски манипулации

Консумация на горещи, кисели или солени храни, при чувствителност към глутен,  сирене, ядки, ягоди, кафе, шоколад

Емоционален стрес

Хормонални промени при менструация

Заболявания със снижен имунитет, като СПИН, Болест на Крон 

Често се обвинява и вируса на херпес симплекс, както и хеликобактер пилори

Недостик на витамин Б12, цинк, желязо, фолиева киселина

Пушене и  стрес 


КАК ИЗГЛЕЖДАТ АФТИТЕ?

Афтите са добре ограничени, кръгли или овални ерозии по устната лигавица, покрити  със здраво фиксиран, жълтеникаво–бял налеп и са оградени с еритемна лигавица. Разполагат се по езика, лигавицата на устните и бузите и основите на венците.

Те са отделно стоящи или сгрупирани и са силно болезнени, особено при консумация на твърди храни, поради механично дразнене, както и на такива с повишена киселинност (химично дразнене) – оцет, кисели плодове и зеленчуци, кисело мляко и др.

Обикновено преминават за една до две седмици, т. нар. Aphthae vulgares. Някои хора могат да имат един–два рецидива за година, други могат да имат непрекъсната поредица от афти – Aphthae recidivantes. Рецидивиращите афти се срещат предимно при жени и често са с фамилна анамнеза.

Aphthae cicatrisans са улцерозен вариант на рецидивиращите афти. Наричат се още Афти на Сътън. Представляват единични, рядко 2-3 кратерообразни язви с инфилтрирани ръбове и централна некроза, достигаща до субмукозата. Траят 3-6 седмици и са силно болезнени. Заздравяват с цикатрикс.

Morbus Behcet. При болестта на Бехчет са налице рецидивиращи афти в устната кухина и по гениталиите и очно засягане (иридоциклит и хипопион). Афтите са повече на брой, по-големи, с по-упорито протичане. По кожата е налице фоликулит със стерилни пустули, тромбофлебит, изменения тип еритема нодозум. Ставите и общото състояние също могат да бъдат засегнати.


КАК СЕ ЛЕКУВАТ АФТИТЕ?

Трябва да се избягват храни, които иритират устната лигавица, като  горещи, кисели, пикантни и солени храни. Абразивни храни, като чипс и ядки  също трябва да се избягват. Да се избягват храни, към които има чувствителност или алергия. 

Трябва да се поддържа добра устна хигиена. Миенето на зъбите трябва да е внимателно и с мека четка. Трябва да се прекрати тютюнопушенето и да се редуцира по възможност стреса.

Локално се използват антисептични и обезболяващи средства. Добър ефект имат кортикостероидните гелове. 

Общо се прилагат тетрациклин, витамини и други средства. При болестта на Бехчет се назначават кортикостероиди във високи дози.