Афтите (Aphthae, Aphthous stomatitis, Aphthous ulcers) са болезнени ерозии по устната лигавица. Те са много чести. Срещат се във всяка възраст, но по–често при тийнейджърите.


КАКВИ СА ПРИЧИНИТЕ ЗА ПОЯВАТА НА АФТИ?

Причините не са известни. Предполага се генетична предиспозиция, пушене, стрес, травми, горещи, кисели или солени храни, заболявания със снижен имунитет, често се обвинява и вируса на херпес симплекс.


КАК ИЗГЛЕЖДАТ АФТИТЕ?

Афтите са добре ограничени, кръгли или овални ерозии по устната лигавица, покрити със здраво фиксиран, жълтеникаво–бял налеп и са оградени с еритемна лигавица. Разполагат се по езика, лигавицата на устните и бузите и основите на венците.

Те са отделно стоящи или сгрупирани и са силно болезнени, особено при консумация на твърди храни, поради механично дразнене, както и на такива с повишена киселинност (химично дразнене) – оцет, кисели плодове и зеленчуци, кисело мляко и др.

Обикновено преминават за една до две седмици, т. нар. Aphthae vulgares. Някои хора могат да имат един–два рецидива за година, други могат да имат непрекъсната поредица от афти – Aphthae recidivantes. Рецидивиращите афти се срещат предимно при жени и често са с фамилна анамнеза.

Aphthae cicatrisans са улцерозен вариант на рецидивиращите афти. Наричат се още Афти на Сътън. Представляват единични, рядко 2-3 кратерообразни язви с инфилтрирани ръбове и централна некроза, достигаща до субмукозата. Траят 3-6 седмици и са силно болезнени. Заздравяват с цикатрикс.

Morbus Behcet. При болестта на Бехчет са налице рецидивиращи афти в устната кухина и по гениталиите и очно засягане (иридоциклит и хипопион). Афтите са повече на брой, по-големи, с по-упорито протичане. По кожата е налице фоликулит със стерилни пустули, тромбофлебит, изменения тип еритема нодозум. Ставите и общото състояние също могат да бъдат засегнати.


КАК СЕ ЛЕКУВАТ АФТИТЕ?

Трябва да се избягват горещи, кисели, пикантни и солени храни. Миенето на зъбите трябва да е внимателно. Абразивни храни, като чипс също трябва да се избягват.

Локално се използват антисептични и обезболяващи средства. Добър ефект имат кортикостероидните гелове.

Общо се прилагат тетрациклин, витамини и други средства. При болестта на Бехчет се назначават кортикостероиди във високи дози.