КАКВО Е АНГИОКЕРАТОМА?


Ангиокератома (Angiokeratoma) е състояние с дилатирани дермални капиляри и хиперкератоза на надлежащия епидермис, клинично представено с червени, виолетови до черни съдови лезии по кожата.


КАКВИ СА ПРИЧИНИТЕ ЗА ПОЯВАТА НА АНГИОКЕРАТОМА?

Причините за появата на тези доброкачествени тумори е генетична. Образува се огнищно разширение на капилярите в папиларния слой на дермата. Клинично на този етап лезиите се представят като розово-червени, гладки папули, с размер около 1 -2 мм, наподобяващи точковидни хемангиоми.

Впоследствие, към дилатацията на капилярите се прибавя и хиперкератоза и акантоза на надлежащия епидермис и лезиите са с виолетов до черен цвят и грапава повърхност. Тези туморчета обикновено са само козметичен проблем, но понякога могат да кървят при травмиране.


КАКВИ ФОРМИ НА АНГИОКЕРАТОМА СЪЩЕСТВУВАТ?

Ограничена ангиокератома (Angiokeratoma corporis circumscriptum)

Ограничената ангиокератома се появява още при раждането, по-рядко в детството, вследствие порок в ембрионалното развитие. Представя се с единично образувание, с размери в диаметър от 2 до 5 мм и цвят, вариращ от червен до тъмно-син и дори черен. Разполага се по кожата на бедра, колене, предмишници и тяло. Понякога са множествени и разположени зостериформено.

Дифузна ангиокератома (Angiokeratoma corporis diffusum)

Рядко наследствено, полово-свързано заболяване, обусловено от отлагане на липиди в малките кръвоносни съдове на кожата и вътрешните органи. Нарича се още Болест на Фабри. Кожните изменения се появяват след шестата година по бедрата, глутеусите, корема, скротума, големите лабии и се развиват прогресивно.

Ерупцията е съставена от стотици елементи с размер от 1 до 5мм, с тенденция за сгрупиране, „като изстрел със съчми”. Цвета на лезиите е първоначално червен, но се променя до виолетово-черен. Кървят при убождане.

Ангиокератома Мибели (Angiokeratoma digitorum)

Ангиокератома Мибели е наследственная форма на ангиокератома. Първите симптои се проявяват у 10—15 годишни деца. Лезиите се разполагат по горната и странични повърхности на пръстите, китките и ходилата. Размерите на ангиокератомите могат дадостигнат 5 мм в диаметър.

Болест на Фордайс (Angiokeratoma scroti)

Ангиокератома на Фордайс е съдово образувание, локализирано по кожата на скротума, по рядко по пениса, пубиса, бедрата или по големите лабии. Счита се за генетично обусловено невоидно образувание. При някои пациенти обаче се придружава и от варикоцеле, поради което се допуска, че е вследствие повишеното венозно налягане в скротума.

Появява се от 16 до 70 годишна възраст. Образуванията са множествени, появяват се последователно в продължение на години и достигат размери до 4 мм в диаметър, с ярко-червен цвят при новите и тъмнокафяво-сив или виолетов до черен при старите лезии. Първоначално са с гладка повърхност, впоследствие стават хиперкератотични.

Солитарна папулозна ангиокератома

Солитарната папулозна ангиокератома е съдово образувание, развиващо се обикновено от 10 до 40 годишна възраст. Размерите на ангиокератомата могат да достигнат до 10 мм. Обикновено се локализират по крайниците и половите органи. Представя се като папула, подобна на брадавица с виолетово-черен цвят.


КАКВО Е ЛЕЧЕНИЕТО НА АНГИОКЕРАТОМА?

Лечението е чрез криотерапия, електрокоагулация или лазертерапия.