КАКВО Е АЛОПЕЦИЯ АРЕАТА?

Алопеция ареата (Alopecia areata, Spot baldness, Patchy hair loss) е заболяване, при което се появяват едно или няколко петна без косми по кожата, най–често на главата. При повечето пациенти, това състояние отзвучава без лечение в рамките на една година, но често рецидивира, а понякога загубата на коса е трайна. Може да предизвика огромен психологичен стрес при засегнатите пациенти.


КАКВИ СА ПРИЧИНИТЕ ЗА ПОЯВАТА НА АЛОПЕЦИЯ АРЕАТА?

Алопеция ареата е Т-клетъчно автоимунно заболяване, което е най-вероятно да се появи при генетично предразположени индивиди. Образуват се антитела, увреждащи структурите на космения фоликул в анагенна фаза.

Обикновено се засягат деца и млади индивиди, често член на семейството е имал алопеция ареата. Често се асоциира с други  автоимунни заболявания, като диабет, болести на щитовидната жлеза, лупус и др.


КАКВИ СА СИМПТОМИТЕ ПРИ АЛОПЕЦИЯ АРЕАТА?

Алопеция ареата може да се появи във всяка възраст - от раждането до късните години от живота, но най-често между 15 и 30 години. Съобщени  са и вродени случаи.                   

Заболяването започва с единична, по-рядко с две или три кръгли алопетични плаки, без субективни оплаквания, най–често по капилициума, а при мъжете и по брадата. Кожата е гладка и мека, с цвят на слонова кост. Плаката се разширява за няколко седмици, често се появяват и други подобни плаки.                              

Може да се окосми отново средно след 6 месеца, като новопоникналите косми обикновено са непигментирани, ланугоподобни. Заболяването протича хронично и с изразена повторяемост, като обострянията и затихванията  може да продължат с години.                                                         

При пациенти с по-тежки форми на алопеция ареата има характерни нокътни промени - точковидни хлътвания, подобно на псориазис, но по-плитки. Засягат се предимно  ноктите на ръцете.                                                                                    

Понякога може да се стигне до пълно опадане на космите по капилициума – alopecia totalis и дори до пълно опадане на космите по цялото тяло – alopecia universalis.


КАКВИ ФОРМИ НА АЛОПЕЦИЯ АРЕАТА СЪЩЕСТВУВАТ?

Клиничните форми на алопеция ареата са:                                                      

Alopecia areata monolocularis - загуба на коса само на едно място, може да се появи навсякъде по главата;                                                                

Alopecia areata multilocularis - касае се за  множество алопетични полета;              

Alopecia areata barbae - заболяването се ограничава само по брадата;                 

Alopecia totalis, алопеция тоталис - загуба на цялата коса на скалпа;                  

Alopecia universalis, алопеция универсалис - пълна загуба на космите по главата и цялото тяло, включително по вежди и мигли ;                                                          

Ophiasis - отнася се до загуба на коса във формата на ивица в тилната и темпоралната област. Тази форма се поддава изключително трудно на лечение.


С КАКВО СЕ ПРАВИ ДИФЕРЕНЦИАЛНА ДИАГНОЗА ПРИ АЛОПЕЦИЯ АРЕАТА?

Диференциална диагноза се прави с андрогенна алопеция, сифилис, трихотиломания тинел капитис, телогенен ефлувим, псевдопелада на Брок.


КАК СЕ ПОСТАВЯ ДИАГНОЗАТА ПРИ АЛОПЕЦИЯ АРЕАТА?

Диагнозата обикновено може да бъде поставена  клинично. Биопсия на скалпа рядко е необходима, но може да бъде полезна, когато клиничната диагноза не е сигурна. Най-характерната особеност е перибулбарен лимфоцитен инфилтрат, който наподобява "рояк пчели".


КАК СЕ ЛЕКУВА АЛОПЕЦИЯ АРЕАТА?

Лечението на алопеция ареата е трудно. Колкото е по–голяма засегнатата област и от колкото по–дълго време е, толкова е по–малка вероятността косата да порасне отново.     Различни средства се използват за лечение на алопеция яреата, а именно: 

Корикостероиди. Те често се използват  за лечение на автоимунни заболявания. Прилагат се чрез интралезионно инжектиране в алопетичните полета, с таблетки перорално, или чрез намазване  с кремове на алопетичните участъци.

Миноксидил (Rogaine). Това е препарат, който се използва локално, често в комбинация с кортикостероиди,  за лечение на андрогенна алопеция. Терапията дава ефект обикновено след третия месец.

Народна медицина. Изплозват се намазвания  с люта чушка или чесън. Целта е иритация на кожата и подобряване на кръвообращението в засегнатия участък. 

Криотерапия. Замразяването на засегнатия участък с течен азот също цели иритация и повишено кръвоснабдяване в засегнатата област.

Други. антралин, PUVA,  интерферон, дапсон, метотраксат, биологични агенти, локални естрогени, трансплантация на коса.