КАКВО Е АЛОПЕЦИЯ АРЕАТА?

Алопеция ареата (Alopecia areata, Spot baldness) е заболяване, при което се появяват едно или няколко петна без косми по кожата, най–често на главата. При повечето пациенти, това състояние отзвучава без лечение в рамките на една година, но често рецидивира, а понякога загубата на коса е трайна. Може да предизвика огромен психологичен стрес при засегнатите пациенти.


КАКВИ СА ПРИЧИНИТЕ ЗА ПОЯВАТА НА АЛОПЕЦИЯ АРЕАТА?

Точната етиология на алопеция ареата остава неизвестна. Най-разпространената хипотеза е, че алопеция ареата е Т-клетъчно автоимунно заболяване, което е най-вероятно да се появи при генетично предразположени индивиди. Намерени са антитела, увреждащи структурите на космения фоликул в анагенна фаза.


КАКВИ СА СИМПТОМИТЕ ПРИ АЛОПЕЦИЯ АРЕАТА?

Алопеция ареата може да се появи във всяка възраст - от раждането до късните години от живота, но най-често между 15 и 30 години. Съобщени са и вродени случаи.

Заболяването започва с единична, по-рядко с две или три кръгли алопетични плаки, без субективни оплаквания, най–често по капилициума, а при мъжете и по брадата. Кожата е гладка и мека, с цвят на слонова кост. Плаката се разширява за няколко седмици, често се появяват и други подобни плаки.

Може да се окосми отново средно след 6 месеца, като новопоникналите косми обикновено са непигментирани, ланугоподобни. Заболяването протича хронично и с изразена повторяемост, като обострянията и затихванията на заболяването може да продължи с години.

При пациенти с по-тежки форми на алопеция ареата има характерни нокътни промени - точковидни хлътвания, подобно на псориазис, но по-плитки. Предимно се засягат ноктите на ръцете.

Понякога може да се стигне до пълно опадане на космите по капилициума – alopecia totalis и дори до пълно опадане на космите по цялото тяло – alopecia universalis.


КАКВИ ФОРМИ НА АЛОПЕЦИЯ АРЕАТА СЪЩЕСТВУВАТ?

Клиничните форми на алопеция ареата са:

Alopecia areata monolocularis - загуба на коса само на едно място, може да се появи навсякъде по главата;

Alopecia areata multilocularis - касае се за множество алопетични полета;

Alopecia areata barbae - заболяването се ограничава само по брадата;

Alopecia totalis, алопеция тоталис - загуба на цялата коса на скалпа;

Alopecia universalis, алопеция универсалис - пълна загуба на космите по главата и цялото тяло, включително по вежди и мигли ;

Ophiasis - отнася се до загуба на коса във формата на ивица в тилната и темпоралната област. Тази форма се поддава изключително трудно на лечение.


С КАКВО СЕ ПРАВИ ДИФЕРЕНЦИАЛНА ДИАГНОЗА ПРИ АЛОПЕЦИЯ АРЕАТА?

Диференциална диагноза се прави с андрогенна алопеция, сифилис, трихотиломания тинел капитис, телогенен ефлувим, псевдопелада на Брок.


КАК СЕ ПОСТАВЯ ДИАГНОЗАТА ПРИ АЛОПЕЦИЯ АРЕАТА?

Диагнозата обикновено може да бъде поставена клинично. Биопсия на скалпа рядко е необходима, но може да бъде полезна, когато клиничната диагноза не е сигурна. Най-характерната особеност е перибулбарен лимфоцитен инфилтрат, който наподобява "рояк пчели".


КАК СЕ ЛЕКУВА АЛОПЕЦИЯ АРЕАТА?

Колкото е по–голяма засегнатата област и от колкото по–дълго време е, толкова е по–малка вероятността косата да порасне отново.

Различни средства се използват за лечение на алопеция яреата, повечето от които със съмнителен ефект, а именно: миноксидил, кортикостероиди, антралин, PUVA, преднизон, интерферон, дапсон, метотраксат, биологични агенти, трансплантация на коса.