Акроцианозата (Acrocyanosys) е продължително синкаво-червено оцветяване на акралните (крайните) части – ръцете, краката и лицето, под влияние на ниски температури.


КАКВИ СА ПРИЧИНИТЕ ЗА АКРОЦИАНОЗА?

Акроцианозата се появява вследствие констрикция на артериолите и дилатация на венозните части на капилярите, под въздействие на ниски температури. Смята се, че е доброкачесвено нервно-хормонално разтройство при някои индивиди. Състоянието е по-често при деца и млади жени.

Рискови фактори са работа на открито, студени температури и нисък индекс на телесната маса. Появата на акроцианоза намалява с възрастта. При жени в климакс не се среща, което потвърждава значението на хормоналните фактори.


КАКВИ СА СИМПТОМИТЕ ПРИ АКРОЦИАНОЗА?

Състоянието се проявява през студените месеци. Ръцете, по–рядко краката, предмишниците, носа и ушите са синкавочервени, кожата е студена и влажна. Налице е хиперхидроза (повишено изпотяване) на дланите и ходилата и оток. Болка и промяна в пулса липсват. Такива пациенти обикновено са с хипотония.


КАКВО Е ЛЕЧЕНИЕТО НА АКРОЦИАНОЗАТА?

Понеже това е състояние, а не е заболяване, не се налага лечение. Като превенция трябва да се избягват ниските температури, да се носят широки и топли дрехи. Много добър ефект имат масажа на ръцете и краката, както и последователните горещи и студени бани (шотландски бани).