АКНЕ ТРИАДА

Акне триада (Akne-Triade) е синдром, в който се включват три заболявания: Конглобатно акне, Хидраденитис супуратива и Перифоликулитис капитис абсцеденс ет суфодиенс.

Acne conglobata

Известно е още като нодуло-кистично акне. Представлява тежка форма на акне с поява на дълбоки възли и кисти, които имат тенденция да се отварят на повърхността на кожата и от тях изтича гноевидна течност. След заздравяването на тези възпалителни кисти остават белези. Конглобатното акне се среща по-често при мъжете.

Най-честите места за поява на кисти и последващи белези са лицето, врата и зоните около ушите, както и срединните зони на гърдите и гърба.Белезите са атрофични (хлътнали) или силно разраснали - келоиди. Нерядко кожните промени се съпътстват от повишена секреция на мастните жлези.

Тази форма на акне може да се развива успоредно с поява на изменения в областта на подмишничните и слабинни области – хидраденитис супуратива.

Hidradenitis suppurativa

Представлява гнойно възпаление на апокринните потни жлези. Тези жлези се срещат само в определени области - аксили, гениталии, анус, около ареолите и пъпа и се развиват след пубертета под влияние на половите хормони.

Причините са запушване на изходния канал на апокринната жлеза с кератинови отлагания. Потната жлеза продължава да секретира пот, която не може да се отдели на повърхността на кожата. Тази топла и влажна среда е благоприятна за размножаване на различни бактерии – стафилококи, стрептококи и др.

Фактори, водещи до влошаване на състоянието са повишеното изпотяване, търкането от дрехите, дразненето от бръснене или епилиране на космите, наднорменото тегло, фамилната предиспозиция, хронични травми, лоша лична хигиена, прием на андрогени. Заболяването често се асоциира с акне конглобата. По-често боледуват мъже. Деца и възрастни не боледуват, защото апокринните жлези се активизират от половите хормони през пубертета.

Най-често се засягат аксилите, гънките под гърдите, ингвиналните гънки, скротума и големите срамни устни, интерглутеалната гънка. Образуват се единчни или множествени болезнени възли с големина от граховозърно до орех. Надлежащата кожа е топла, червена, опъната и лъскава. Може да има болка, която ограничава движенията. Рядко има субфебрилна температура.

В еволюция се стига до абсцедиране и фистулизиране. Характерно е внезапното и обилно изтичане на гной. С времето остават дълбоки цикатрикси. Кожата се индурира и се образуват синуси между отделните абсцеси. Болестта има хронично протичане. При някои пациенти заболяването е изключително изтощително, с постоянна поява на нови възли и абсцеси.

Perifolliculitis capitis abscedens et suffodiens

Рядко, хронично-прогресиращо заболяване, засягащо капилициума и врата, срещащо се само при мъже. Смята се за тежък вариант на акне. Обикновено е налице себореен терен и други обриви, характерни за акне.

Първоначално се ангажират съседни фоликули по тила, а в последствие може да се обхване и целия скалп. Оформят се възли и абсцеси с флуктуация, синусови формации и грануломи.

От така оформените лезии се отделя гнойно-кръвенист, неприятно миришещ секрет. В някои случаи възпалението е дълбоко и може да достигне до подлежащи тъкани. Надлежащите косми отпадат първоначално обратимо, а с напредване на процеса и с оформяне на цикатрикси – и трайно.

Оформените алопетични участъци представляват набраздени цикатрициални полета със запазени косми в гънките между тях. В засегнатите участъци може да излизат множество косми от едно отвърстие. Лезиите приличат на кръпки по скалпа. Заболяването протича почти безболезнено.

При комбинирането на Акне триадата с Пилонидална киста (синус), говорим за Акне тетрада (Akne-Tetrade).


КАК СЕ ЛЕКУВА АКНЕ ТРИАДАТА?

Пациентите с наднормено тегло е желателно да отслабнат, защото така ще се намали изпотяването. Да се избягва излагането на топлина, поради същата причина. Трябва да се носят леки и широки памучни дрехи. Да се избягват тесни, стегнати дрехи и униформи, както и бръсненето. Уместна е лазерна епилация на засегнатите участъци.

Локални средства. Използват се антисептични и антибиотични кремове. Препоръчват се шампоани със селен и цинк.

Антибиотици. При обостряне на процеса се прилагат широкоспектърни антибиотици.

Кортикостероиди. Кортикостероидите спират образуването на абсцеси за кратки периоди. В началото се прилагат в доза 40-60 мг, в комбинация с антибиотици, а по-късно в поддържащата доза 5 мг. самостоятелно.

Ароматни ретиноиди. Временно подобрение настъпва при приложението на isotretinoin.

Хирургическо лечение. Прилага се при формиране на канали и цикатризиране.