КАКВО Е АКНЕ КЕЛОИД?

Акне келодът (Acne keloid) е хронично гнойно-възпалително заболяване, засягащо космените фоликули в тилната област и задната част на врата, обикновено при мъжете. Протича с хронични папулозни или пустулозни лезии. Те образуват хипертрофични или келоидоподобни плаки на фоликуларна основа.

Терминът акне келоид е малко погрешен, защото лезиите не се появяват в резултат на акне вулгарис, а по-скоро на фоликулит. По-правилното наименование е Folliculitis sclerotisans nuchae.


КАКВИ СА ПРИЧИНИТЕ ЗА ПОЯВАТА НА АКНЕ КЕЛОИД?

Точната етиология на акне келоид е неясна. Заболяването е по-често при тъмнокожите. Носенето на фуражки и униформи е предразполагащ фактор. Свързва се с хроничното триене на яките и ръба на фуражките. Често пациентите имат и акне конглобата и хидраденитис супуратива.


КАКВИ СА СИМПТОМИТЕ ПРИ АКНЕ КЕЛОИД?

В областта на тила, под линията на косата, се развиват групирани фоликуларни папули и пустули, с оскъдно гноене. По-късно се обхваща окосмената част на тила. Последва сформиране на цикатриални плаки, върху и по периферията на които продължава появата на пустули, по-рядко и на подкопаващи абсцеси.

Активните прояви се придружават и от слаба болка, сърбеж, както и от затруднение движението на главата. Папулите могат да бъдат много сърбящи и чесането им може да доведе до вторична бактериална инфекция (обикновено със стафилококус ауреус). Състоянието е хронично, като нови лезии се образуват с месеци и години по периферията на старите.

Първоначалният процес при акне келоид започва като остро перифоликулaрно възпаление, последвано от отслабване на фоликуларната стена на нивото на долния инфундибулум. Това води до отделянето на корена на косъма от околната дерма, като започва да действа вече като чуждо тяло и води до остро и последващо хронично грануломатозно възпаление.

Този процес се проявява клинично като малки папули и пустули на фоликуларна основа. Впоследствие фибробластите депозират нов колаген и това води до фиброза. Запушването на лумена на космените фоликули при фиброзирането задълбочава грануломатозното възпаление и образуването на белези. Този етап се характеризира с хипертрофични плаки и необратима алопеция.

Клиничната диагноза на акне келоид е лесна и само при нужда се извършва биопсия - взема се материал за изследване от поразения участък. При хистологичното изследване се установяват данни за възпаление на космения фоликул и реакция тип "чуждо тяло", както и за хипертрофичен цикатрикс.


КАКВО Е ЛЕЧЕНИЕТО НА АКНЕ КЕЛОИД?

Прилагат се продължително системно и локално антибиотично лечение. Вътрелезионното инжектиране с триамцинолон може да намали размера и твърдостта на папулите и възлите.