Акне

Акнето е често срещано заболяване, което засяга почти всички лица в пубертета, но може да се прояви и във всяка възраст. Обикновено обхваща кожата на лицето, гърдите или гърба. При по-тежки случаи може да се стигне до до тежки белези и психични проблеми.


КАКВИ СА ПРИЧИНИТЕ ЗА ПОЯВАТА НА АКНЕ?

Няколко фактора са ключови за появата на акне.

1. Повишена продукция на себум от мастните жлези. Почти всички хора, които имат акне, имат повишена мастна секреция. Те генетично имат по-големи мастни жлези и произвеждат повече себум в сравнение с тези, които нямат акне. Обикновено акнето започва през пубертета, когато се повишава нивото на тестостерон и настъпва т.нар. андрогенна стимулация, засягаща мастните жлези. Те се уголемяват и започват да произвеждат себум.

Преди настъпването на пубертета мастните жлези са малки и не са способни да доведат до появата на акне. При някои деца се появява акне до една седмица след раждането. Тогава роля имат майчините андрогени. Евнусите, които нямат мъжки полови хормони, имат суха кожа и нямат акне.

На свой ред женските полови хормони водят до намаляване на секрецията на себум. При използване на хормонални препарати от мъже или при андрогенни синдроми при жени появата на акне е много честа. Лечението с кортикостероиди също води до появата на акне (стероидно акне).

2.Нарушена кератинизация. Склонността за поява на акне е наследствена, като се предполага мултифакторно унаследяване. Често единият или двамата родители са имали акне. Нарушената кератинизация е процес, при който се наблюдава промяна в нормалното образуване на рогов слой на кожата. При пациенти с акне генетично има повишено образуване и натрупване в изходните участъци на космено-мастния фоликул на рогови клетки (повишена кератинизация). Това води до запушване на космения фоликул и образуване на комедони и обяснява защо някои хора получават акне, а други не.

3.Ролята на бактериите Пропионибактериум акнес (Propionibacterium acnes) за възпалителната реакция. Космено-мастният фоликул е населен с микроорганизми, които са част от нормалната флора. При хората с акне се увеличава броя на тези микроорганизми. Повишения себум сам по себе си не е достатъчен фактор за поява на акне. Себумът в мастните жлези е стерилен и не съдържа свободни мастни киселини.

При акне се увеличава броя на нормалните бактерии Propionibacterium acnes, които са заклещени в среда без кислород, какъвто е кератинизиралият космен фоликул. В анаеробна среда Propionibacterium acnes отделят ензими (липази), които превръщат себума в свободни мастни киселини. Те са комедоногенни и нарушават процеса на кератинизация.

От друга страна свободните мастни киселини преминават в перифоликуларната тъкан и стимулират асептично възпаление и левкоцитен хемотаксис, а от там до образуването на папули и пустули, а в последствие и до възелчета, абсцеси и белези. Това обяснява и защо тинейджърите са толкова предразположени към акне – тъй като половите хормони по време на пубертета карат кожата да произвежда твърде много себум, който дeйства като гориво за Р. Acnes.

4. Други фактори. Под въздействието на физиологични или външни причини настъпва влошаване на акнето. Такива влошаващи акнето причини могат да бъдат прием на някои лекарства - кортикостероиди, локално приложение на вазелин, катрани и минерални масла, които са комедоногенни. При жени често симптомите се влошават по време на менструация.

Обикновено в първата една или две седмици след слънчева експозиция обрива се подобрява, но след този период се влошава още повече. Обривите могат да се влошат и при някои пациенти, които постоянно разчоплят лезиите си.

Въпреки всеобщото схващане, няма научни доказателства за влияние на различни храни върху заболяването.


КОИ СА СИМПТОМИТЕ ПРИ АКНЕ?

Това са комедони (черни точки), възпалени папули и папуло - пустули (пъпки с гноен връх). Кожата в зоната на обривите е зачервена и мазна. При по-тежки случаи се наблюдават дълбоки инфилтрати – кисти (acne conglobata). В редки случаи се развиват големи, трудни за лечение белези, наречени келоиди.


КАКВИ ФОРМИ НА АКНЕ СЪЩЕСТВУВАТ?

Acne comedonica - Комедонно акне

При тази най-лека форма се наблюдават множество комедони. Възпалителни лезии от папули и пустули са единични. Комедоните започват да се появяват още рано в пубертета. Първоначално се засяга областта около носа, а в последствие средната част на лицето и челото. Понякога се засягат гърба и страничните части на мишниците. Голяма част от хората с комедонно акне имат и повишено отделяне на себум.

Acne papulo-pustulosa - Папуло-пустулозното акне. Средно тежка форма на акне, протича с поява на комедони, но преобладават възпалителните лезии - папули и пустули. Папулопустулозното акне може да засегне не само лицето, но и гърдите и гърба. В случаите, когато папулопустулозното акне се развие много бързо, комедони може почти да не се забелязват, защото настъпват възпалителни промени, преди да се образуват микрокомедоните. Повечето пациенти с тази форма имат и себорея - повишено отделяне на себум.

Acne conglobata - Нодуло-кистично акне. Акне конглобата е тежка форма на акне с поява на дълбоки възли и кисти, които имат тенденция да се отварят на повърхността на кожата и от тях изтича гноевидна течност. След заздравяването на тези възпалителни кисти остават белези. Конглобатното акне се среща по-често при мъжете. Най-честите места за поява на кисти и последващи белези са лицето, врата и зоните около ушите. Белезите са атрофични (хлътнали) или силно разрастнали - келоиди. Нерядко тези кожни промени се съпътстват от повишена секреция на мастните жлези. Тази форма на акне може да се развива успоредно с поява на изменения в областта на подмишничните и слабинни области – хидраденитис супуратива.

Acne fulminans. Най-тежката форма на акне се нарича фулминантно акне, като при него освен тежко протичащите кожни промени се наблюдава и увреждане на общото състояние – висока температура, втрисане, главоболие, ставни и мускулни болки. При тази форма на акне по кожата се появява оток, възпалителни промени – зачервяване, пустули, множество кисти, които се сливат и некротизират. Характерно е, че болестните промени настъпват много бързо и върху видимо нетежко засегната кожа. Фулминантното акне най-често засяга лицето, шията и гърба.

Acne inversa - Инверсно акне. Инверсното акне е тежка форма на акне, която засяга гънките. Сега се смята, че е заболяване на апокринните потни жлези и се нарича Hidradenitis suppurativa. По-често от инверсно акне страдат мъжете. Появява се обикновено след настъпване на пубертета. Фактори, водещи до влошаване на инверсното акне, са повишеното изпотяване, търкането от дрехите, дразненето от бръснене или епилиране на космите, наднорменото тегло. Гънките, които най-често се засягат от инверсно акне са аксилите, гънките под гърдите, ингвиналните гънки, по скротума и големите срамни устни.

Инверсното акне може да ангажира тила и скалпа. Това засягане е по-характерно при мъжете в по-зряла възраст. Първоначално се ангажира тила, а впоследствие може да се разпространи и по целия скалп. В засегнатите участъци се наблюдават множество косми, излизащи от едно отвърстие. Може да се образуват възелчета и белези. В някои случаи възпалението е дълбоко и може да достигне до подлежащи тъкани. Възможно е да се отделя секрет. С напредване на процеса настъпва загуба на окосмяването в засегнатите области. Възпалителните изменения при акне инверса могат да са дълбоки и да ангажират подлежащи структури. При преминаването на инверсното акне остават белези. Често кожните промени са силно болезнени, от тях се отделя неприятно миришещ секрет. Рядко има системни оплаквания и субфебрилна температура.

Acne excoriata. Някои пациенти с акне, предимно млади момичета и жени възприемат акнето, което имат, за изключително тежко. Това предизвиква силен стрес и те започват да чоплят и изстискват лезиите. Тези действия водят до разязвяване на кожата и образуване на корички, след преминаването на които остават белези и промени в цвета на кожата. Обикновено за околните акнето на засегнатите хора се отчита като минимално изразено. Тази форма на акне се нарича акне екскорие на младите жени - Acne Excoriee des Jeunes Filles. Акне екскорие засяга предимно челото, бузите, гърдите, областта на линията на окосмяване на скалпа. Пораженията, които човек сам си нанася може да доведат до много по-неприятни белези, отколкото тези, които се образуват при нормалния ход на заболяването. За съжаление преустановяването на този процес на изчопляне е много труден.

Acne neonatorum - Акне при бебета. Някои бебета малко след раждането или по-късно може да развият акне. Бебетата с акне имат папули и пустули. Най-често са засегнати челото и бузите. Акнето е с тенденция за спонтанно оздравяване и се дължи на повишените нива на андрогени от майката и на повишената чувствителност на мастните жлези към мъжките полови хормони. Акнето при бебета трябва добре да се разграничи от контактното акне при деца, което се получава в резултат от прилагането на мазни кремове. В тези случаи се развива козметично акне при деца. Отново най-често засегнати са бузите и челото. Обривът при тези деца е предимно от комедони. След спирането на приложението на мазните кремове се наблюдава бързо оздравяване.

Acne infantum - Акне при малки деца. Започва след 1 годишна възраст и засяга основно бузите. Малките деца с акне, освен комедони, папули и пустули имат и малки възелчета. Акнето при малките деца може да протича много тежко, подобно на конглобатното акне при възрастни. Възможно е след преминаване дори да останат белези. Причината за акнето при малките деца не е много ясна, но винаги трябва да се търсят повишени нива на мъжки полови хормони.

Acne menstrualis - Акне, зависимо от менструацията. Много жени забелязват влошаване на акнето им около менструацията, в следствие промените в хормоналните нива. В този период се забелязва поява на дълбоко разположени възелчета, най-често около брадичката. Подобни промени могат да се забележат и след спиране на приема на противозачатъчни таблетки, след раждане или след настъпване на менопаузата. При повечето жени, освен в посочените периоди те почти нямат акне. При други жени обаче има изразено акне, което се влошава в периода около менструацията.

Хормонално обусловено акне. Акне се среща много често при жени, при които има повишена секреция на мъжки полови хормони. Освен акне, други признаци за повишени нива на мъжките полови хормони могат да бъдат повишено окосмяване, наличието на андрогенна алопеция, нарушение в менструацията, уголемяване на клитора, задебеляване на гласа. Най-честата причина за поява на хормонално обусловено акне могат да бъдат тумори на надбъбречните жлези или яйчниците. Те водят до повишено отделяне на мъжки полови хормони. Типичен синдром с хормонално обусловено акне е синдрома на Щайн-Льовентал (Stein-Leventhal), при който има поликистоза на яйчниците.

Бодибилдинг акне. Използването на андрогенни стероиди може да доведе до поява на папулопустулозно акне, конглобатно акне, а в някои случаи дори и фулминантно акне. Обикновено засегнатите от бодибилдинг акне, преди да започнат употребата на стероиди са имали поне леко изразено по тежест акне.

Суперинфектирано акне - най-често се дължи на усложнения след антибиотична терапия или след локално лечение с антисептици. Причината за възникването на тази форма на заболяването е подтискането на нормалната кожна флора и свръхразмножаването на допълнителни бактериални видове върху кожната повърхност (такива са candida albicans, Gram- негативни Klebsiella и най-вече Proteus).

Лекарствено-индуцирано акне - някои медикаменти също предизвикват акнеподобни лезии. Такива са системно или локално приложените кортикостероиди, халогенни елементи (йод, бром, хлор и др.), хидантоинови производни, хинин, хидралазин, производни на изоникотиновата киселина, контрацептиви, транквилизатори, антиепилептици и др.

Акне на късната възраст .През последните години зачестяват случаите с тази форма на заболяването. Смята се, че основна причина са хормоналните промени.

Acne venenata - Контактно акне. Един от най-честите видове контактно акне е козметичното акне. От козметично акне по-често страдат жени. Протича с комедони и по-рядко с папуло-пустули. Най-засегнати са бузите, брадичката и челото. Козметичното акне се появява след употреба на мазни кремове, въпреки че само консистенцията невинаги е определящ фактор. В миналото голяма част от козметичните продукти са имали комедоногенно действие.

Акне от масла, смоли и катрани. Различни видове масла, нефтени продукти, катрани и смоли могат да доведат до поява на комедонно акне. Роля за възникването на това акне има, както директния контакт, така и индиректния контакт от работните дрехите, които са пропити с посочените химични вещества. Ето защо работниците може да имат акне и на бедрата, причинено от работните дрехи. В редки случаи тази форма на акне може да се появи и след инхалация или поглъщане на някое от посочените вещества. От тази форма на акне страдат по-често мъже. При тази форма на акне първоначално се появяват комедони, които много често могат да бъдат и с променен цвят от маслата и катраните.

Acne solaris - Слънчево акне. Засягат се гърба и страничните части на мишниците, по-малко лицето. Протича с розови папули, преминаващи в папуло-пустули, 4-7 дни след излагане на слънце. Тази форма зачестява последните години, поради масовото използване на плажни масла и лосиони.

Стрес акне. Все по-често се наблюдава тази форма на акне. При стрес организма отделя различни невропептиди, които имат стимулиращ ефект върху функцията на мастните жлези, което провокира появата и влошаването на акнето, както и на себорейният дерматит.


КАК СЕ ЛЕКУВА АКНЕ?

Използват се различни локални средства – антибиотици (тетрациклин, еритромицин, клиндамицин), бензоил пероксид, витамин-А киселина.

При неповлияване се прилага общо лечение с антибиотици, противозачатъчни, ароматни ретиноиди.