КАКВО Е МИЛИУМ?

Милиумите, познати и като бели точки, са козметичен проблем, който може да се забележи по лицето на човек. Те са с големина на просено зърно, плътни и бели на цвят. Представляват епидермални кисти, пълни с кожна мазнина и нямат отвор към кожната повърхност.

Милиумите се появяват по определени места на лицето – на скулите и под очите и обикновено са множествени. Възможно е да се появят и на други места, като клепачите и дори около устните.


КАКВИ СА ПРИЧИНИТЕ ЗА ПОЯВАТА НА МИЛИУМИ?

Милиумите най-често се появяват при подрастващи и млади хора, често с придружаващо акне, като запушени мастни жлези. Мастната жлеза се преразтяга и съдържанието й започва да прозира през кожата като малко бяло възелче.

Съществува мнение, че основната причина за възникване на милиумите е наличие на мазна или смесен тип кожа, грешен избор на козметика и неправилно почистване на лицето.

Милиумите всъщност не се появяват от наличие на твърде много себум, а на задържането му под кожната повърхност. Най-уязвима естествено е зоната около очите, защо там отвори на мастните жлези почти липсват.

Понякога, особено при млади жени, милиумите могат да възникнат еруптивно, като последица от облъчване с ултравиолетови лъчи. Възможно е милиумите да се появят дори при малки бебета, като там причината са недостатъчно развитите потни жлези или при деца с акне неонаторум.


КАКВИ ФОРМИ НА МИЛИУМИ СЪЩЕСТВУВАТ?

Milium primarium (verum)

Това са описаните дотук милиуми. Представляват Субепидермални кисти, произлизащи от мастните жлези.

Milium secundarium (pseudomilium)

Възникват вторично и представляват субепидермални кисти, произлизащи от запушени каналчета на потните жлези. Обикновено причината за това са субепидермални були при изгаряне втора степен, епидермолизис булоза, порфирия кутанеа тарда, цикатризиращ пемфигоид.

Милиуми могат да се образуват след дермоабразио, след продължителната употреба на локални кортикостероиди или по периферията на полета, където е провеждана лъчетерапия.


КАКВО Е ЛЕЧЕНИЕТО НА МИЛИУМИТЕ?

С върха на тънка стерилна игла се прави пробив в самия милиум и се евакуира съдържанието му. Най-често след извършването на процедурата остават малки хеморагични крусти, които изчезват след няколко дни.